Dette kunne være din reklame
DAIC

Aktuelt:

Friland laver enestående kødkvægs-koncept

”Friland Kødkvæg” hedder et nyt og ambitiøst koncept, som skal opfylde den moderne forbrugers ønske om kvalitetsprodukter med et individuelt særpræg. Samtidig giver konceptet landmanden flere penge for sine dyr.

Var det noget med en stor, saftig Angus bøf fra en ungtyr, som er opdrættet på den midtjyske hede? Eller skal det hellere være en fedtfattig, mør steg fra en Limousine, der har græsset sig stor og kødfuld på den rige østjyske agerjord? Frilands nye kødkvægsprojekt er en serie danske kødkvaliteter, som giver forbrugeren mulighed for at smage på de forskellige varianter. Konceptet er udviklet i tæt samarbejde med en dansk detailkæde, som skal afsætte kødet.

”Friland Kødkvæg” er et ambitiøst koncept, som spiller på flere strenge. Først og fremmest handler det om at tilbyde individuelle smagsoplevelser, men med i købet får forbrugeren historien om landmanden og dyret, som han kan spore via CKR-nummeret, samt en masse viden om kødkvægsracerne og kødtypernes egenskaber.

Individuelle smagsoplevelser

Målet er at få så mange leverandører med forskellige kødkvægsracer med i konceptet som muligt for at kunne give forbrugeren de individuelle smagsoplevelser. I Danmark har vi en stor variation af kødkvægsracer. Deres behov og levevis er forskellig – det samme er smagen af deres kød. Nogle af racerne har lyse, lette og fedtfattige kødkvaliteter, andre er mørke, saftige og kraftige. Yderligere er nogle racer krydset for at få de bedste egenskaber fra hver enkelt dyr frem i kødkvaliteten, hvilket resulterer i en hel unik kødsmag. Samtidig er der inden for hver race forskel på smagen alt efter dyrets alder. F.eks. minder kød fra ungtyre mest om kalvekød, mens der er lidt mere smag fra det naturlige fedt i kød fra stude og kvier, og allermest saft og kraft i kød fra ungkøer.

- Vi vil udnytte mangfoldigheden i det danske kødkvæg. I stedet for at tilbyde ensartede produkter, vil vi gerne tilbyde forskellighed, siger Randi Kok, kontorchef i Friland A/S.

- Alle racerne smager godt, men som bekendt er smag forskellig. Med ”Friland Kødkvæg” ønsker vi at give forbrugeren en masse viden om racerne og de forskellige kvaliteter og dermed bedre mulighed for at vælge mellem dem. Så hvad end menuen lyder på en fedtfattig steg til en venindeaften, eller planen er at dække weberen med et par ordentlige herrebøffer, giver Friland Kødkvæg mulighed for at vælge det kød, der passer præcis til lejligheden, siger Randi Kok.


Kødet kan spores

For at gøre forskelligheden tydelig, kommer de individuelle historier helt ned på kødpakkerne. Der kommer til at stå, hvilken race eller krydsning kødet stammer fra, ligesom forbrugeren kan se dyrets alder og køn. Der vil være en beskrivelse af lige netop dette stykke køds særlige karakter. Desuden optræder landmanden på etiketten med både foto og navn, og der vil være en markering af, hvor i landet dyret er opdrættet. Sidst men ikke mindst fremgår dyrets CKR nummer på kødpakken, hvilket gør giver forbrugeren en enestående chance for at spore sit kød på Friland Kødkvægs hjemmeside. 

- Dyrevelfærden ligger flere og flere forbrugere på sinde. De vil gerne vide, at dyrene har fået en god opvækst. I Friland har vi mange års gode erfaringer med at samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, og også Friland Kødkvæg bliver et koncept, der er godkendt af organisationen. Men her går vi et skridt længere og lader forbrugeren spore kødet og læse om den landmand, som har opdrættet dyret, oplyser Randi Kok.

På Friland Kødkvægs egen hjemmeside kan forbrugeren altså komme ”hjem” til opdrætteren og får samtidig en chance for at komme en tur ud og ”møde” mangfoldigheden af sorte, hvide, røde, brune kødkvæg af hver sin race med hver sin karakter, som går og græsser ude på de danske marker og enge. Målet er at skabe et lærende univers, hvor man kan lære om racerne og deres egenskaber, så en hel verden af nye begreber vil åbne sig for danske mad-entusiaster.

Leverandører til Gourmetklasse

Opdrættere af en lang række dokumenterede kødkvægsracer kan få deres kødkvæg markedsført som et særligt produkt i serien Friland Kødkvæg. Det samme gælder opdrættere af krydsninger, som kan opnå en klassificering på minimum form 7,50. For begge grupper gælder, at de skal opfylde en række leveringsbetingelser, f.eks. skal besætningen være godkendt af Dyrenes Beskyttelse.

- Vi håber, at rigtig mange opdrættere har lyst til at levere til Friland Kødkvæg konceptet. Det giver dem jo en god chance for hver især at sætte fokus på lige netop deres kvægraces særlige kvaliteter og egenskaber. Samtidig får de også muligheden for at opnå et ekstra kontrakttillæg og et variabelt tillæg. Vi garanterer alle leverandører minimum 1,00 kr/kg det første år for godkendte dyr. Og afhængig af leveringstidspunktet kan det samlede tillæg nå op på 4,50 kr/kg. Dermed er der vel alt at vinde, og ikke rigtig noget at tabe, siger Randi Kok.

For at kunne tilbyde kunderne stor variation i kødet, ønsker Friland så mange forskelligartede dyr med i konceptet som muligt. Derfor vil kravene til vægt, alder og klassificering være vide. Til gengæld skal den gode kødkvalitet sikres gennem en udvidet kvalitetskontrol. Det enkelte dyr vil blive bedømt både af en mørhedstester, der sætter objektive krav til mørheden, og desuden af en fagperson ansat på slagteriet, som yderligere skal vurdere kødets mørhed, smag og struktur.


Ønsker du yderligere information er du velkommen til at kontakte:
Randi Kok, kontorchef: 8919 2765


© • CMS • © •Copyright daic.dk • Egebjergvej 33, 5771 Stenstrup • Tlf. 6226 1341• Fax. 6321 0557 • E-mail